Estetska hirurgija – Da, ali gdje i za koliko novca?!

Besima 01.03.2009 1

plastiana1Samo u Beogradu postoji dvadesetak bolnica i specijalističkih ordinacija za plastičnu hirurgiju. Ako kažemo da svi dobro rade, samo za sebe govori da se, unazad nekoliko godina, procenat osoba koje traže usluge plastične hirurgije povećao. Ipak, neka stručnost bude presudna. Cijena, nikako!

piše: Ida Đonlagić

U našoj, kao što je to slučaj i u susjednim zemljama, sve veći je broj osoba koje se odluče potražiti usluge plastičnog hirurga. Operacije bi trebalo da poboljšaju fi zički izgled osobe koja se odluči da ode pod nož. Ipak, ponekad to ne bude baš tako. Prevelika očekivanja od zahvata, te uslov da se sve vrti oko najniže cijene, zasigurno su pogrešan izbor. Iskusan i, prije svega, odgovoran plastični hirurg, sigurno će reći da nikada neće uraditi zahvat koji ste vi zacrtali, a on ga procijenio neopravdanim i neobjektivnim. Plastični hirurzi – Zlatko Berberović (BiH), Dražan Erić i Dragana Popović (Srbija), te Vladimir Borić (Hrvatska) govore o iskustvima, motivima pacijenata, dobrim i lošim stranama
profesije…

Koja je razlika između estetske i rekonstruktivne
hirurgije, te koliko je, danas, bitan i popularan
dobar izgled?

Dr. Zlatko Berberović:

- Rekonstruktivna hirurgija je hirurška disciplina i bavi se nadoknadom izgubljene funkcije ili forme nekog dijela tijela, bilo da je riječ o tome da je taj gubitak prisutan prilikom rođenja kao razvojna anomalija ploda ili je nastao tokom
života kao posljedica traume ili neke bolesti. S druge strane, estetska hirurgija je preoblikovanje već postojećih struktura, a u cilju prihvatljivijeg izgleda. Ipak, i jedno i drugo međusobno se nadopunjuju i povezani su. Primjera radi, značaj rekonstruktivne hirurgije najbolje osjete roditelji čije je dijete rođeno sa rascjepom usne ili nepca, osobe koje su doživjele različite povrede, te osobe oboljele od raznih vrsta tumora.

Dr. Dražan Erić:

- Estetska hirurgija dolazi kao nadogradnja na rekonstruktivnu hirurgiju jer se u svim operacijama koristimo njenim principima. Jednom estetskom operacijom pacijentu se, zaista, može promijeniti život. Ljepota je danas toliko popularisana, a svjedoci smo da se, čak i uživo, mogu pratiti kompleksni rekonstruktivni zahvati na tv. ekranima.

Najčešći estetski zahvati, koji su trenutno traženi u BiH/ Srbiji?

Dr. Berberović:

- U BiH najčešće se traže klasične intervencije na ušima, nosu, licu, kapcima, grudima i stomaku. U ponudi su i ekskluzivne mogućnosti, pa liječenje migrene nije više samo svjetski trend već je dostupan i kod nas. Postoji individualna razlika u želji za konačnim rezultatom. Neko preferira bogatiji dekolte, a neko skladniju liniju tijela, te se prema tome određuje da li će se raditi sa okruglim ili anatomskim implantatima, kao i da li će se pozicionirati iznad iliispod grudnog mišića.Ekskluzivno se radi i estetika vanjskih spolnihorgana.

Dr. Erić:

- U Srbiji su estetska operacija nosa, uvećavanje grudi, liposukcija pojedinih dijelova tijela, smanjenje i podizanje grudi, estetska korekcija ušiju, operacija očnih kapaka. Samo u Beogradu postoji dvadesetak bolnica i specijalističkih
ordinacija za plastičnu hirurgiju i ako kažem da svi dobro rade, samo za sebe govori da se, unazad nekoliko godina, procent osoba koje traže usluge plastične hirurgije, povećao.

[hidepost=8]

Zahvati koje najčešće traže muškarci?

Dr. Berberović:

- Muškarci su najčešći klijenti koji traže smanjenje uvećanih grudi po ženskom tipu i povećanje penisa.

Dr. Erić:

- U Srbiji, zahtjevi se odnose na liposukciju određenih regija tijela, estetske operacije nosa, korekciju prednjeg trbušnog zida, face-lifting i ćelavost.

Šta je pokazalo vaše dosadašnje iskustvo – da li su veća očekivanja muškaraca ili žena i ko je od njih zahtjevniji?

Dr. Berberović:

- Više volim raditi sa ženama koje su, prirodno, predodređene da više vode računa o svom izgledu. Muškarci svoju moć izražavaju na razne druge načine u pojedinim periodima života. Kada žena dođe na konsultaciju, ima jasno defi niran stav o svom nedostatku i o željama. Kod muškarca se, ponekad, iza želje krije neki psihički detalj, koji je nekad teško na prvi pogled raspoznati. Kod neopreznih hirurga može se provući, te im kasnije te osobe piju krv na slamčicu. To su oni isti tipovi osoba, koji u privatnom životu provode puno vremena pred ogledalom.

Dr. Erić:

- Mislim da su žene i zahtjevnije i da više očekuju od same operacije. I dalje su češći korisnici naših usluga, ali,primjetno je da se povećava broj muškaraca.

Koje starosne skupine su najčešće vaši klijenti?

Dr. Berberović:

- Starosna skupina otprilike se kreće u intervalu od 15 do 50 godina.

Dr. Erić:

- Pacijenti su različitih starosnih grupa, što zavisi od vrste intervencije.

Šta su najčešći motivi vaših klijenata i da li su isključivo vezani za želju da poprave doživljaj vlastitog tijela?

Dr. Berberović:

- Uglavnom dolaze osobe sa opravdanom željom za nekom promjenom, koja će im omogućiti komforniji osjećaj u vlastitom tijelu.

Dr. Erić:

- U najvećem broju slučajeva motivi klijenata su opravdani, izuzev manjeg broja onih koji mogu da imaju dismorfi čni poremećaj, koji stvara lažnu sliku o izgledu. Čest motiv žena koje rade javni posao je da izgledaju što ljepše kako bi ga zadržale ili kako bi napredovale. Žene u srednjim godinamaosjete potrebu da izgledaju privlačnije i atraktivnije, te se podvrgavaju anti- aging procedurama ili korekcijama dojki.

Na koji način procjenjujete motive klijenata, tačnije, da li je neko nakon savjetovanja sa Vama, eventualno, odustao od zahvata?

Dr. Berberović:

- Svakoj proceduri trebalo bi da prethodi najmanje jedan razgovor. To je jedna vrsta ugovorau kojoj se i jedna i druga strana mogu povući prije nego se uđe u proceduru. Odustajem kada vidim da motivi nisu zdravi i kada na objektivno jedva vidljivom problemu pacijent očekuje spektakularanrezultat. S druge strane, pacijent uglavnom odustaje kada mu se ne podudari predstava o načinu rješavanja problema sa onim koji je predložen.

Dr. Erić:

- Postoje određeni upitnici koje pacijent ispunjava, a analizira ih psiholog. Naravno da pacijenti imaju jake motive kad dolaze na operativni zahvat,a na nama je da procijenimo da li su i opravdani. Dešava se da se neko i predomisli nakon našeg objašnjenja zbog načina na koji se određeni zahvat radi.
Pamtite li potpuno neopravdane razloge klijenta da se podvrgne zahvatu, te da li ste imali neki bizaran slučaj?

Dr. Berberović:

- Dolazio mi jedan poslovan čovjek iz Sarajeva sa zahtjevom da ne bude ostalih pacijenata u terminu kada on dođe. Napravili smo termin uvečer u 19 sati i kada je došao, upitao sam šta mogu učiniti za njega. – Želim biti ponovo dječak,
odgovorio je. Objasnio sam mu da nije moguće ni na kakav način vraćati vrijeme, kao i da ne znam na šta tačno misli. Tada je plačnim glasom rekao – Doktore, napravi me tako da me žene ponovo vole. E, to je prava životna realnost.

Dr. Erić:

- Nije bilo nekih bizarnih zahtjeva, izuzev želje pacijenta da u jednom aktu, na primjer, koriguje nos i uradi augmentaciju grudi, što ne mislim da je bizarno ako je opravdano.

Imate li klijente iz susjednih ili možda zapadno-evropskih zemalja?

Dr. Berberović:

- Naravno. Puno je veći broj pacijenata iz zapadne Evrope, skan-dinavskih zemalja, te arapskog svijeta, nego onih koji dolaze iz Hrvatske i Srbije.

Dr. Erić:

- Najveći broj pacijenata imamo tokom ljetnjih godišnjih odmora. Pretežno su to naši ljudi koji godinama žive u inostranstvu. Imao sam priliku boraviti na Klinici za plastičnu hirurgiju u Munchenu kod profesora Milomira Ninkovića i vidjeti da su tamošnje cijene od pet do deset puta veće nego u Srbiji.

Rekonstrukcija dojke


Kako izgleda zahvat kod žena kojima je usljed karcinoma operativnim zahvatom odstranjena
dojka i koliko je period oporavka?

Dr. Erić:

- Tim stručnjaka koji odlučuje o rekonstrukciji dojke čine plastični hirurg, hirurg dojke, onkolog, radiolog i psiholog. Konzilijarno odlučuju o vremenu rekonstrukcije dojke, tako da razlikujemo primarnu i odloženu. Primarna podrazumijeva da se u istom aktu odstrani dojka i onda rekonstruiše tako da žena ne prolazi kroz psihološke probleme zbog nedostatka dojke. Odložena rekonstrukcija provodi se nakon hemo i radioterapije. Dojka se može rekonstruisati samo sa silikonskom protezom koja se postavi ispod grudnog mišića, kombinacijom proteze i širokog leđnog mišića i tkivom sa prednjeg trbušnog zida. Oporavak traje između dvije i četiri nedjelje zavisno od tehnike rekonstrukcije.

Cjenovnik ljepote

Face-lifting:
– BiH: oko 2700 eura
– Hrvatska: 1500-2000 eura
– Srbija: 3000- 4500 eura
Liposukcija:
– BiH: oko 500 eura
– Hrvatska: 1000-2000 eura
– Srbija: oko 3000 eura

Povećanje grudi:

U BiH kreće se oko 1200 eura (bez implantata). Cijena okruglih implantata 750, anatomskih 1300 i poliuretanskih 1800 eura. U Srbiji, za ovaj zahvat, izdvojit ćete oko 2500 eura.

Napomenimo, najskuplja operacija u Srbiji je lifting kompletnog tijela i iznosi između 8000 i 10 000 eura.

Zabranjen tečni silikon

Koliko niža cijena može biti pogubna?

Dr. Berberović:

- Imao sam pacijentice koje su u Srbiji dobile informaciju o izrazito niskoj cijeni ugradnje implantata, koja, prema mojoj procjeni, nije bila jednaka ni nabavnoj cijeni implantata koje koristim. Prema mom mišljenju, ovaj posao negdje se radi i na crno, te sa implantatima iz prethodne generacije koji su izbačeni iz upotrebe u zemljama EU. Radeći u Frankfurtu, kod čuvenog Klausa Exnera, došle su nam sa očitim problemom djevojke iz Kolumbije i Venecuele. Svuda u zemljama je zabranjen tečni silikon, a njima su ga ubrizgali za punjenje usana i povećanje stražnjice. Pojavio se, naravno, problem jer je organizam odbacio strano tijelo.

[/hidepost]


One Comment »

  1. muhamed02 23.11.2009 at 00:01 -

    ej zelio bi uraditi operciju nosa.zivim u bisni pa bi htjeo pitati koliko treba da se operise i da se opvrati nakon operacije covjek…i jesu li cjene velike …..hvala unaprijed

Komentarisi »

Morate biti logovani da ostavite komentar.

взять потребительский кредит онлайн заявка на кредит наличными получить кредит наличными взять кредит онлайн потребительский кредит наличными кредит наличными быстро кредит взять заявка на кредит наличными оформить кредит наличными взять кредит через интернет